Studiotips

Här nedan följer några tips som kan vara bra att tänka på innan du går in i en studio.

Var förberedd!
Om alla är på det klara med vilka låtar som skall spelas in, precis hur de skall vara arrangerade. Har alla låtarna något slut ? Om sångerna verkligen 'sitter' desto effektivare och billigare blir er inspelning.
En liten varning dock! Repa inte sönder låtarna, det måste ju fortfarande vara kul att spela dom! När det gäller arrangemang är ofta 'less is more' ett korrekt uttryck och ibland är det bästa man kan göra att välja att inte spela alls!
En luftig produktion blir ofta mer dynamisk och levande när alla förändringar hörs tydligt.

Utse en producent för er inspelning.
Ibland någon i gruppen eller som i professionella sammanhang, någon utomstående som 'tittar till' er då och då i studion med fräscha öron och kan ge råd om en tveksam tagning duger.
Om den här tvekan finns har antagligen redan magkänslan sagt nej innan det mentala hunnit fatta. Kan även hjälpa er se till att ni är på rätt väg, sitter man timme in och timme ut i studion är det lätt att tappa objektiviteten. Eller som är vanligt, spela låtarna Mycket långsammare än vid livegig!

Ta hand om verktygen..
och era verktyg kommer att ta hand om er! Alltså, nya strängar på basar och gitarrer mfl. 'fretless' eller annat för att minska på strängljuden.
Byt slitna trumskinn, olja pedaler, ta med dämpmaterial, extra trumstockar, ibland används tunnare cymbaler vid just inspelning. ' Ta hand om era instrument innan den stora uppgiften! De grymma ljuden skall höras, innan mikrofonerna tas fram. ' Är allt med? Plektrum, Kablar, Strömförsörjningar, Reservdelar.

Ta gärna med några välkända ljudreferenser att lyssna på medans vi riggar.
Alla monitorhögtalare låter olika och är alltid placerade i olika rum. Det är alltid en fördel att 'lära känna' ljudet i kontrollrummet för det är mot det alla beslut om er inspelning tas.

Dagen / Kvällen innan en viktig inspelning bör man ta det lungt. Undvik alkohol, se till att sova tillräckligt.

Inspelningspracis: Räkna helst in 1, 2, 3 med tyst 3:a (Eller på annat lämpligt sätt.)

Detta gör att vi får en tystnad innan låten börjar vilket underlättar vid editering.
När ditt pålägg är klart, sitt tyst och stilla och räkna till 8 långsamt, mao vänta med att säja något tills all rumsklang verkligen dött ut och inspelningen är avbruten.
Skrapa inte med stolen, ändra inte ställning..

Ready? Standby! - Tape rolling!

Vid pålägg kommer teknikern fråga om du är (REDO?) är du inte det SÄJ TILL! Det kan handla om saker som stolshöjd, ljuset, medhörningen, stämmning, törst etc. Låt oss veta så vi kan fixa det åt dig!

Efter (REDO?) kommer (TYSTNAD!) Var så tyst du kan, slappna av, det här e skoj!

(TAGNING !) följer sedan och då är det dax att göra din insats.

Var organiserad mellan tagningarna. Bara för att det inte är ditt pålägg som skall göras, skall du inte störa med snack, spel m.m Stäm, sitt tyst eller lämna rummet. Tid är pengar, era. Slappna av, att göra inspelningar kan ofta vara stressande, se till att ha kul. De flesta misstag kan rättas till och har ni skoj under inspelningen hörs det på resultatet. Garanterat. Att arbeta i en studio kan vara oerhört ansträngande, kanske mest på grund av all koncentration som krävs. Se till att ta pauser, vädra, gå ut en sväng. Antagligen det bästa studio knep som finns att ta till då man tycker man kört fast fullständigt eller har problem med en tagning. Se till att peppa varandra, att arbeta i en studio är ingen lek. Ingen spelar ju fel med flit och spelar garanterat inte bättre av att känna pressen.

Sångpålägg

Att göra sång pålägg i en studio skiljer sig ganska mycket från att sjunga på en scen. Det som saknas är publiken, scenkänslan och kanske en del adrenalin. Det kan bli ganska kliniskt, så det gäller att vara som en duktig skådespelare och verkligen 'se' publiken framför dig och verkligen 'tro' på det du sjunger oavsett om det är din text eller någon annans. Berätta historien.

Se till att vara utvilad när du kommer för att göra ditt pålägg. Undvik (Som alltid) droger och alkohol och sov mycket natten innan. Drick rejält med vatten under dagen när du skall göra din insats, ofta den viktigaste för hela inspelningen. Dina stämband behöver tillräckligt med fukt för att prestera maximalt och eftersom våra kroppar prioriterar saker som matsmältning gäller det att se till att dricka ordentligt. Undvik kalla och kolsyrade drycker, varmt vatten är en klassiker. Ät inte för mycket, för nära inpå din inspelningstid. Se också till att värma upp rösten ordentligt. Det här är på riktigt, du kan få leva med resultatet resten av ditt liv och det kan vara den sista inspelningen du gör. En del sångare presterar bäst i scenkläder med publik, andra helt själva i mörker.

Fråga efter det du önskar innan du gör ditt pålägg. Saker som ljussättning, medhörning, kan göra underverk för en tagning. Det är fullt normalt att inte tycka om att höra sin röst inspelad. Det kan också ta tid att vänja sig vid att sjunga med hörlurar. Tänk också på att mycket av dagens musik bygger på många överdubbade röster/tagningar och massor med efterbearbetning av vokalljudet. Var inte rädd för att sjunga fel. Omtagningar kan göras hur många gånger som helst.

Hör av er med eventuella frågor, eran inspelning är viktig för oss.

Cascatoma track sheet

Cascatoma set-up sheet